Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Megkezdték a CLA Shooting Brake sorozatgyártását a Mercedes-Benz kecskeméti üzemében - Autók magazin
részletek »

Megkezdődött a CLA Shooting Brake sorozatgyártása a kecskeméti Mercedes-Benz üzemében

Autós Magazin, ahol a központi téma az autó. Autók, gépkocsik, hírek érdekességek, újdonságok, tesztek az autózás világából, érdekes témák, új modellek, tuningok és autók minden mennyiségben.
Autók magazin
Itt vagy: Autók magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Megkezdődött a CLA Shooting Brake sorozatgyártása a kecskeméti Mercedes-Benz üzemében
Megkezdődött a CLA Shooting Brake sorozatgyártása a kecskeméti Mercedes-Benz üzemében
Mercedes-Benz
Megkezdték a CLA Shooting Brake sorozatgyártását a Mercedes-Benz kecskeméti üzemében
Hivatalosan is elkezdődött a Mercedes-Benz legújabb modelljének sorozatgyártásra a márka kecskeméti üzemében. A CLA Shooting Brake már a harmadik típus, amely nálunk készül, és a négyajtós CLA után a második olyan, amelyet kizárólag Magyarországon gyártanak a világ összes piaca számára.

A CLA Shooting Brake ugyanazon gyártósoron készül, mint a négyajtós CLA és a B-osztály. Az utóbbit a németországi, rastatti üzemben is gyártják, a termelés pedig annyira rugalmas, hogy mindig az igényeknek megfelelő mennyiségű készül nálunk. A harmadik műszak elindításával az elmúlt évben 150 ezer autó készült Kecskeméten, a gyártás kezdete óta pedig összesen 300 ezer autó került ki az üzemből.
Hirdetés

Mi az a Shooting Brake?

A kifejezés az angoloktól származik, és olyan lovas kocsit takar, amellyel a 19. században vadászni indultak. A huszadik század első felében már az automobilok egyedi igények szerint épült karosszéria-felépítményeit hívták így, majd a hatvanas évektől olyan modellekre alkalmazták, amelyek a kupék és kombik formavilágát ötvözték. Az Aston Martin DB5 és DB6, valamint a Ferrari 365 alapjaira is épült shooting brake, míg a sorozatban gyártott autók közül ilyen volt például a Volvo 1800 ES, manapság pedig a Ferrari FF. A Mercedes-Benz ezért választotta a CLS, majd a CLA kombi-kupé változatához a Shooting Brake nevet.

A kecskeméti gyár a Mercedes-Benz legfiatalabb gyáregysége, 2012-re mintegy 800 millió eurós beruházással készült el, azóta pedig további 200 milliót költöttek a fejlesztésére. A dolgozók száma mostanra eléri a 4000-et, míg a magyar beszállítók száma a gyártás indítása óta 17-ről 32-re emelkedett. Németországban, Mexikóban, Kínában és Finnországban is készülnek a Mercedes-Benz kompakt modelljei, amelyek egyre népszerűbbek, tavaly összesen 463 ezer példány kelt el belőlük.

A nálunk gyártott CLA legfontosabb piaca az Egyesült Államok, ennek köszönhető, hogy több mint 27 ezer eladott autóval az ottani értékesítés a duplájára nőtt az előző évihez képest. A Mercedes-Benz világszerte 12,9 százalékkal növelte eladásait, és 1,65 millió járművet szállított le, ezzel a negyedik egymást követő évben ért el rekordot.

Önjáró robotok a gyárban

A gyár vezetése büszke arra, hogy a termelés beindítása óta már több mint 1400 olyan javaslat érkezett a dolgozóktól, amellyel a munka hatékonyabbá tehető. Az egyik újdonság az árukosaras rendszer: az összeszerelő üzemben minden egyes autóhoz a szükséges alkatrészeket egy görgős kocsira válogatják össze annak megfelelően, milyen kivitelben rendelték.

Az árukosarat aztán ahhoz a tartóhoz erősítik, amelyre a gyártósoron függeszkedik az autó, így nincs szükség polcokra, ami helytakarékos, és targoncákra sem, ami nagyban növeli az üzem biztonságát. Az összeszerelő sor végén a kiürült árukosarakat egy önjáró robot vontatja vissza az alkatrészraktárhoz úgy, hogy követi a padlón lévő nyomot, és ha az útjába került akadályt észlel, azonnal megáll.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - CLA,CLS,Mercedes,Kecskemét,gyár,Shooting,Brake
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-02-23 10:50:29
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü