Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az autóipar végleg letette voksát az elektromos hajtás mellett, legyen szó hibrid, teljesen villanyos vagy éppen hidrogénhajtású járművekről. - Autók magazin
részletek »

A benzinmotorros autók jövőjét is elektomos meghajtással látja a BMW

Autós Magazin, ahol a központi téma az autó. Autók, gépkocsik, hírek érdekességek, újdonságok, tesztek az autózás világából, érdekes témák, új modellek, tuningok és autók minden mennyiségben.
Autók magazin
Itt vagy: Autók magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A benzinmotorros autók jövőjét is elektomos meghajtással látja a BMW
A benzinmotorros autók jövőjét is elektomos meghajtással látja a BMW
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az autóipar végleg letette voksát az elektromos hajtás mellett, legyen szó hibrid, teljesen villanyos vagy éppen hidrogénhajtású járművekről.
Nincs ez másként a BMW-nél sem, ahol mostanra az i széria képében egy új modellcsaládot is létrehoztak, mely a különböző alternatív hajtásláncokkal operál, és igencsak jövőbemutató képet produkál. Hamarosan azonban a normál típusaik esetében is nagyobb hangsúlyt kaphatnak az elektromotorok.

A hírek szerint a kicsit távolabbi jövőben a bajorok teljes kínálata konnektorról tölthető hibrid hajtásláncokat fog használni, míg a hagyományos üzemanyaggal működő motorok nagyrészt csak hatótávnövelőként lesznek jelen a járművekben - akárcsak az i3 egyes változataiban. Az ide vezető úton pedig hamarosan nagyot léphetnek előre a németek.
Hirdetés

Az i szériával a BMW egy jól felépített stratégia első, kifejezetten fontos állomását valósította meg, hiszen a kívül-belül csúcstechnológiát felvonultató modellek minden jövőbeli bajor típus alapjait fektetik le. Az elektromos autózás egyik legnagyobb rákfenéje még mindig az akkumulátorok fejletlensége: az elfogadható hatótávhoz súlyos, nagy helyet foglaló csomagokat kell elhelyezni az autókban. A BMW megoldása erre a súlycsökkentés és a hatótávnövelő benzinmotor lehet.

A bajorok jövőbeli típusaiban egyre nagyobb arányban találkozhatunk majd szénszálas és alumínium elemekkel, melyekkel radikálisan lehet csökkenteni egy autó súlyát, míg a megfelelő méretű akkuk és egy egyszerűbb felépítésű hatótávnövelő benzinmotor megfelelő egyensúlya szintén hozzájárulhat a kívánt eredmény eléréséhez. Mindehhez persze még társulnak a technológiai megoldások, mint a magasabb sebességnél lejjebb ereszkedő futómű, vagy az aktív aerodinamikai elemek, melyek tovább csökkentik a légellenállást - nem is beszélve az okos navigációról, mely előre látja, hogy melyik szakaszokon lehet spórolni.

Természetesen az elektromotor tölti majd be az elsődleges szerepet - amely nagy csapás lehet a BMW rajongói számára -, míg az autókba épített benzinmotor az utazásaink 90%-ában csupán hatótávnövelőként lenne jelen. Mindössze magasabb sebesség esetén, 80 km/h felett segítene be a hajtásba az első kerekeknél, ha szükség van rá, de ekkor is csak rendkívül üzemanyagkímélő módszerekkel.

Az első fecske a hagyományos BMW modellek között a konnektorról tölthető hibrid hajtásláncot kapó 3-as sorozat lesz, mely egy kétliteres turbó és egy elektromotor párosából ígér alacsony fogyasztást és 35 kilométer feletti tisztán elektromos hatótávot 2016-ra. A következő generációból készülő hibrid 2022-ben érkezhet csak meg egy egyszerű hatótávnövelő benzinmotorral és elektromotorokkal, melyek már nem csak egy sebességi fokozattal rendelkeznek majd.

A bajor gyártó persze nem áll majd meg a 3-as sorozatnál: elmondásuk szerint a középkategóriástól felfele minden modellt - beleértve a Rolls-Royce-okat is - felvérteznek majd az új technológiával, ezzel szinte az egész palettájukat környezetbaráttá alakítva. Erre pedig az egyre szigorodó európai normák miatt szükségük is van. A BMW tehát egyelőre nem a hidrogénhajtásban látja a jövőt, és sokkal inkább a hatótávnövelővel megtoldott elektromotorokra szavaz, ami érdekes lehet, látva a többi gyártó igyekezetét az üzemanyagcellás megoldások terén.

Mire kiderül kinek is van igaza, még rengeteg víz fog lefolyni a Dunán, de bárhogy is legyen, egy kicsit elkalandozva érdemes elgondolkodni, hogy vajon hogyan is alakulnak majd a típusok jelölései, ha mindez valóra válik. Habár manapság a rengeteg teljesítményszinten elérhető erőforrások miatt a motor hengerűrtartalmára utaló jelzést egyre kevésbé tudják megtartani, az elektromotorok eljövetelével ez a hagyomány végleg feledésbe merülhet, akárcsak a 2-es Active Tourerrel megtört hátsókerékhajtás uralma. Mindenesetre ebből is látszik, hogy - egy híres filmes idézettel élve - a jövő ködbe burkolózik az autóipar területén is.
BMW's First Hybrid Electric Car I8
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - autó,BMW,kocsi,elektromos,motor,technologia,i
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-10 12:52:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü